Saturday, 3 December 2011

new version~saya, teknologi dan media

Alhamdulillah 
Akhirnya berjaya juga saya memperbaharui my prezi
Saya, Teknologi dan Media..


inilah hasilnya


enjoy it =))





thanks=))

Thursday, 1 December 2011

kemahiran asas untuk belajar fizik dengan baik

Alhamdulillah syukur nikmat… dalam kelas hari ini banyak perkara baru yang saya dapat dan sangat bermanfaat untuk saya..  hari ini saya belajar konsep dan kemahiran asas untuk belajar fizik dengan baik.. 3 kemahiran asas saya telah pelajari iaitu definisi secara operasi, penaakulan nisbah dan bahagi dan akhir sekali pentafsiran graf…

Definisi Operasi

Definisi  secara operasi bermaksud  definisi yang menghuraikan langkah-langkah  yang diambil untuk menentukan nilai sesuatu konsep… Contohnya jika kita ingin menyiasat kaitan antara kedalaman dengan tekanan dalam air, kita akan mengukur jarak air yang mengufuk keluar.. inilah yang dimaksudkan definisi secara operasi, kita memberitahu langkah yang diambil(defined something how we measured it)..

Selain itu, saya juga belajar definisi secara operasi luas dan isipadu..  kebanyakan pelajar akan miskonsepsi memberi definisi luas dan isipadu.. mereka akan mentakrif definisi luas berdasarkan formula iaitu panjang x lebar manakala isipadu(panjang x lebar x tinggi).. formula ini hanya boleh diberikan jika luas atau isipadu itu suatu objek yang mempunyai bentuk tetap(regular shape).. bagaimana jika objek yang tidak mempunyai bentuk tetap (irregular shape) contohnya daun,bagaimana kita ingin mencari keluasan daun??? Kita boleh mencari keluasannya dengan mengunakan kertas graf.. dengan mengira kotak-kotak pada kertas graf yang ditutupi oleh daun itu…  manakala isipadu pula adalah bilangan blok berukuran 1 cm padu yang dapat dimuatkan ke dalam suatu objek..

Penaakulan nisbah dan bahagi

Bukan itu sahaja, saya juga sempat mempelajari kemahiran penaakulan nisbah dan bahagi.. sangat-sangat menarik.. sebelum ini saya xtahu plak 8/2 pon ada definisinya.. ingat maksud dia lapan bahagi dua laa kan.. dan kira semata-mata.. hehe.. rupa-rupanya ada maksud tertentu..

Contoh beberapa penaakulan nisbah dan bahagi;

8N/4meter persegi= 2N/m persegi … apakah maksud 2 itu???
2 ialah berapa banyak daya yang atas bertindak ke atas 1 unit meter persegi luas.. kita dapat lihat disini 2 ialah berapa banyak nilai yang atas dikaitkan dengan 1 unit yang bawah..

5kg barang = RM3.00… Maksudnya?
Berapa banyak jisim barang bagi setiap RM1. Jika RM3 = 5kg barang, apa pula maksudnya? Maksudnya ialah berapa ringgit yang perlu dibayar bagi setiap 1 kilogram. 

Dengan mempelajari kemahiran penaakulan nisbah dan bahagi ini baru saya tahu setiap setiap nilai dan unit mempunyai maksud tertentu.. dengan memahirkan diri dengan kemahiran asas ini saya dapat mengukuhkan penaakulan sains saya.. kerana saya lebih jelas dengan apa yang diperkatakan bagi setiap unit dalam formula itu..

Pentafsiran graf

Pentafsiran graf juga merupakan salah satu kemahiran asas untuk belajar fizik dengan baik.. graf membawa maksud tertentu..  contonhya jika suatu graf itu straight line tapi tidak bermula dengan origin.. adakah graf itu directly proportional??? Jawapanya~~linear relationship but not directly proportional.. Saya juga belajar cara mentafsir graf "displacement against time" kepada "velocity against time". Melalui kemahiran ini saya dapat mengetahui apa yang ingin disampaikan oleh graf tersebut.. 


sekian~~thanks=))

Tuesday, 22 November 2011

pembelajaran koperatif

Apa itu pembelajaran koperatif?? pembelajaran koperatif adalah satu keadah pengajaran yang memerlukan pelajar dari pelbagai kebolehan untuk bekerjasama dalam satu kumpulan untuk mencapai satu matlamat yang sama... 


Terdapat 5 prinsip dalam pembelajaran koperatif iaitu;

  • saling bergantungan secara positif~setiap ahli kumpulan mempunyai tanggungjawab memberi pendapat dan bekerjasama
  • tanggungjawab individu~diri tanggungjawab terhadap kumpulan 
  • kemahiran sosial
  • interaksi bersemuka
  • pemprosesan kumpulan




    Terdapat 6 teknik dalam kaedah pembelajaran koperatif ini:

    • JIGSAW
    • TAI ( Team Accelerated Instructor )
    • GI ( Group Investigation )
    • TGT ( Team Games tournament )
    • STAD ( Student Teams Achievement Divisions )
    • Numbered head together



    Hari ini, saya dan rakan sekelas diberi pendedahan menjalani pembelajaran koperatif menggunakan teknik JIGSAW dan Numbered Head Together. 

    Mula-mula kami menjalankan teknik JIGSAW. teknik ini dimulakan dengan membuat kumulan kecil iaitu seramai 5 orang setiap kumpulan. kumpulan ini dinamakan kumpulan ASAL.. kumpulan ASAL dipecahkan dengan membentuk kumpulan lain yang dinamakan kumpulan PAKAR mengikut nombor yang telah disusun iaitu 1-5.. saya telah berada dalam kumpulan pakar 5.. kami telah diberikan topik masing-masing mengikut kumpulan PAKAR iaitu mencari teknik pembelajaran koperatif yang telah ditetapkan dan pakar dalam teknik tersebut... kumpulan saya membincangkan tentang teknik Numbered Head Together... setiap ahli kumpulan memberi peranan dalam mencari tentang teknik ini dan bekerjasama memberi pendapat... setelah semua ahli kumpulan mencapai matlamat memahami teknik yang diberikan dan sudah pakar.. kemudian kami diarahkan balik ke kumpulan ASAL untuk menerangkan kepada ahli kumpulan tentang teknik yang telah mereka pakar td....


    Kumpulan asal saya telah membincangkan 5 teknik di atas kecuali JIGSAW(kerana teknik JIGSAW ialah apa yang kami alami ketika itu). Setiap ahli menerangkan teknik yang mereka telah pakar.. 


    Bermula dengan teknik TAI.. apa yang telah saya paham daripada penerangan ahli kumpulan ASAL saya, teknik TAI dimulakan dengan guru memberi kuiz kepada setiap pelajar(jawab secara individu) dan penilaian markah dilakukan. kemudian guru akan membuat kumpulan tetapi tidak mengikut kategori markah paling banyak atau sikit, ahli kumpulan terdiri daripada pelbagai tahap. Pelajar akan berbincang dalam kumpulan soalan kuiz yang tadi dan kemudian guru memberi soalan kuiz untuk menguji kefahaman pelajar sekali lagi.. 


    Teknik GI pula ialah group investigation. Terdapat 4 komponen asas dalam teknik ini iaitu investigation(menyelesaikan masalah apabila diberi topik), interaction(berbincang dengan ahli kumpulan bagaimana ingin menyelesaikannya), interpretation(berbincang dengan lebih terperinci) dan instrinsic motivation(dorongan antara ahli kumpulan~semangat berkumpulan). 


    Teknik TGT... Selepas diterangkan oleh ahli kumpulan saya baru saya paham  bagaimana taknik TGT ini dilakukan. Teknik ini dimulakan apabila berada di dalam kelas, guru membahagikan pelajar kepada beberapa kumpulan dan pelajar diberikan soalan. Guru akan menilai jawapan pelajar yang dijawab secara individu itu. kemudian pembentukan kumpulan lain dibuat mengikut mata yang diperoleh pelajar tadi(kumpulan mengikut tahap pelajar). Guru akn memberi soalan lagi bagi kumpulan yang baru ini. setelah selesai sahaja menjawab kuiz tadi, pelajar akan kembali kepada kumpulan asal. Seterusnya, pelajar akan dinilai dengan menambahkan setiap markah yang diperoleh pelajar kepada kumpulan asal mereka.


    Teknik STAD pula dimulakan ketika proses P&P guru memastikan pelajar paham apa yang diterangkan kemudian membahagikan mereka kepada beberapa kumpulan. dalam kumpulan pelajar diminta berbincang semula mengenai topik yang telah dipelajari tadi.. guru akan memberi kuiz kepada pelajar(jawab individu) dan kemudian guru akan membuat penilaian dengan mengira skor markah(purata markah dalam kumpulan). setalah itu, guru akan bandingkan markah setiap kumpulan. markah yang paling tinggi mendapat ganjaran...

    Setelah membincangkan teknik-teknik ini di dalam kumpulan ASAL, Dr nurul menaksir kefahaman kami menggunakan teknik Numbered Head Together.. Dr Nurul memanggil pelajar mengikut nombor yang disusun pd awal td untuk menjawab soalan yang ditanya.. mata akan diberikan mengikut kefahaman mereka.. mata kumpulan yang paling tinggi diberi markah bonus dalam ujian 1... malang sekali kumpulan saya tidak berjaya mendapat markah bonus tersebut.. huhu.. 


    teruskan usaha=))


    Monday, 21 November 2011

    miskonsepsi

    miskonsepsi??? miskonsepsi fizik membawa maksud berlaku salah faham tentang suatu konsep dalam fizik. nme ag mis kn...hehe.. miskonsepsi ini bukan hanya dalam subjek fizik semua subjek terdapat miskonsepsi yer.. miskonsepsi ini biasanya dapat dikesan oleh guru ketika mencungkil idea pelajar... 

    miskonsepsi ini bukan lah suatu kesilapan yang kecil... susah untuk guru mengubah miskonsepsi pelajar kerana mereka sudah terbiasa dengan konsep yang telah mereka bina itu... susah nk mengubah kefahaman seseorang... klau kesilapan mungkin dengan senang guru dapat mengubahnya... 

    terdapat beberapa miskonsepsi dalam fizik.. contohnya pelajar salah faham dengan konsep haba.. Heat objects contain more heat than colder objects. The truth is heat is an energy in transit. It can't be contained in any objects

    guru perlu mahir dalam menangani miskonsepsi pelajar iaitu dengan memahami setiap konsep fizik dengan mendalam.. bukan sekadar membaca dalam buku teks.. dan untuk yang bakal guru.. anda perlu mantap dalam setiap konsep dan jelas dalam setiap miskonsepsi yang sering berlaku.. agar kelak tidak sukar untuk membetulkan miskonsepsi mereka=)) 


    Friday, 18 November 2011

    prezi~~saya, teknologi dan media

    ~~ Prezi yang telah berjaya saya hasilkan ~~

    tajuk

    Saya, Teknologi dan Media




    alhamdulillah=))

    akhirnya berjaya juga saya siapkn prezi nie.. hehe.. like3x.. nie merupakan pengalaman pertama saya membuat prezi.. wlpon xcantik sgt tapi saya dah berpuas hati sebab dlm masa yang agak singkat saya dapat explore dan siapkannya.. hehe..

    dan dalam masa yang sama juga saya dapat satu kemahiran baru untuk presentation~membuat prezi..i enjoy doing this.. sebelum nie dgr pon xpnah tentang prezi biasa powerpoint jew.. thanks Dr Nurul memperkenalkan saya dengan prezi nie dan memberi saya pengalaman baru dalam pembelajaran=))


    Monday, 14 November 2011

    tugasan baru~~PBL(prezi)

    hari ini saya dapt tugasan baru~~~problem based learning(PBL)... berbeza dengan pembelajaran PBL yang lepas yeaa.. klau lepas kami hanya meyelesaikan senario masalah itu dalam masa 3jam iaitu waktu kelas, tugasan PBL pada kali ini memakan masa agak lama.. kami diberi masa 4 hari untuk menyelesaikan tugasan ini...

    nak tau apa tugasan yea???? hehehe.. amat menarik gakkk laa.. tajuknya SAYA, TEKNOLOGI DAN MEDIA.. saya diberi satu senario masalah iaitu budaya pembelajaran sentiasa berubah-ubah. Guru dan pendidik harus merubah pengalaman bilik darjah dengan meningkatkan teknologi dan media dalam P&P.. bagaimanakaa anda merancang pengajaran anda di dalam kelas kelak dalam mengintegrasikan teknologi dan media. Dr nurul meminta kami menggunakan prezi... prezi???? 1st time saya dgr nama website nie... huahua..

    Jadi...... saya kena rajin kn diri meng---->explore camne nk buat prezi nie.. jom kita ber--- prezi my klasmate=)))

    Friday, 4 November 2011

    thinking based learning

    Selasa
    1hb 11 2011            

    Thinking based learning??? apa yang ada paham tentang thinking based learning ini.. thinking based learning adalah pembelajaran yang berasaskan kognitif(fikiran).. maksudnya guru yang merangsang pelajar berfikir untuk mendapatkan sesuatu pembelajaran.. fuhhh perkara yang agak susah okey nk merangsang daya kognitif seseorang iaitu berfikir tentang pemikiran… lekkk luu!! Jgn bimbang ada cara dan langkah-langkahnya untuk guru melaksanakan pembelajaran berasaskan pemikiran ini…


    Langkah-langkahnya ialah:

    Step 1: Make explicit what makes the thinking skillful.
    Step 2: Give students guided practice in doing the thinking skillfully as they engage with the content.
    Step 3: Prompt students to employ one or more relevant habits of mind
    Step 4: Prompt the students to think about their thinking so that they can guide themselves to do the thinking skillfully when it is called for.

    Hari ini, kami didedahkan dengan pengalaman thinking based learning ini di dalam kelas iaitu berdasarkan kaedah deduktif pengelasan taksonomi Bloom.




    Ini sangat penting untuk seorang guru mengetahui peringkat-peringkat taksonomi Bloom ini untuk memudahkan mereka membuat soalan untuk menilai pelajar.

    Kami, turut di dedahkan dengan tabiat minda untuk kemahiran berfikir. Terdapat beberapa tabiat minda yang memudahkan kemahiran berfikir. Antara kegunaan tabiat minda 
    adalah ;

    ·                     Mebimbing pemikiran kita
    ·                     Membantu berfikiran secara lebih mendalam
    ·                     Membantu dalam komunikasi social

    kita boleh lihat disini bahawa kemahiran berfikir ini sering digunakan oleh kita dalam kehidupan seharian terutamanya dalam proses membuat keputusan.. 

    Thursday, 3 November 2011

    PBL~crossed circuit

    Minggu ke 8

    Isnin 
    Pada pembelajaran KPD pada hari ini, saya telah didedahkan dengan PBL.. mst  ramai yang sudah biasa dengar dengan isitilah ini kn?? PBL dalam bahasa panjang yer adalah Problem Based Learning (PBL)..  apakah itu PBL?? PBL adalah satu jenis pembelajaran yang bermula dengan dengan satu situasi masalah.. situasi masalah ini biasanya berkaitan dengan dunia sebenar..  terdapat 3 komponen yang terdapat dalam PBL ini iaitu masalah, fasilitator dan penyelesai masaLah..  kebiasaannya dalam pendidikan kini guru yang menjadi fasilitator yang akan memberi bimbingan kepada pelajar untuk menyelesaikan masalah tersebut,bukan guru sebagai penyelesai masalah.. proses ini barulah akan membentuk satu proses pembelajaran bagi pelajar.. pembelajaran yang berdasarkan masalah..
    Lepas diterangkan oleh Dr Nurul tentang PBL ini.. saya dan kawan-kawan diberi pengalaman merasai pembelajaran berteraskan  PBL ini.. kami diberi satu soalan dalam kumpulan masing-masing.. soalan tersebut mengenaikan topik power and energy.. lepas membaca soalan tersebut kami dapat mengenalpasti masalah yang perlu diselesaikan----miss long hair or miss physics need pay more?? soalan inilah yang menimbulkan tanda tanya kepada kami “nk tau camne nie??” hehe..  dengan menggunakan panduan langkah-langkah dibawah kami berbincang bagaimana ingin menyelesaikannya:--


    Langkah-langkah dalam proses PBL

    Kemudian kami dapat idea untuk menyelesaikan masalah yang timbul.. iaitu kami perlu mengetahui jumlah 1 unit elecktrik dan kadar tenaga bagi setiap peralatan elektrik yang terdapat dalam masalah ini.. tujuan yer adalah untuk menukarkan power kepada energy E=Pt.. selepas mencari semua maklumat yang diperlukan melalui internet, kami mengira energy yang digunakan oleh Miss long hair dan Miss physics.. akhirnya kami dapat mengenalpasti siapa yang perlu membayar bil elektrik lebih.. apabila sesi perbentangan dari beberapa kumpulan tentang pengiraan meraka,terdapat beberapa perbezaan pendapat tentang kos yang dikira.. ini disebabkan oleh perbezaan power rating setiap peralatan elektrik, mungkin kami mencari jenis peralatan atau jenama yang berbeza.. untuk mendapat jawapan yang tepat kami perlu mengenalpasti power rating peralatan elektrik yang betul atau dengan lihat terus di label peralatan elektrik tersebut..

    Saya dapat simpulkan disini bahawa PBL merupakan salah satu kaedah pembelajaran yang menarik.. hal ini kerana pelajar yang mencari dan menyelesaikannya sendiri dengan bantuan guru sebagai fasilitator.. dan ini merupakan proses pembelajaran yang aktif dan dapat meningkatkan daya fikiran pelajar.. saya sendiri yang mengalami proses pembelajaran ini merasakan ia sesuatu pembelajaran yang menggembirakan dan tidak mengantuk dari menerima semua dari guru.. hehe

     end~

    Friday, 28 October 2011

    minggu ke-7

    Minggu ini kami meneruskan pembelajaran mikropengajaran… iaitu mengenai kemahiran menerang, memperkukuh dan menutup pengajaran.. banyak perkara baru yang saya dapat.. kemahiran-kemahiran ini amat penting kepada guru dan bakal guru..


     meh saya cite kn tentang kemahiran tersebut yeaa..

    Dalam kemahiran menerang..kami membincangkan tentang tujuan,jenis, komponen dan prinsip-prinsip  yang terdapat dalam kemahiran menerang ini.. seperti yang kita ketahui tujuan yer adalah untuk menyampaikan maklumat dengan cara yang berkesan serta membina pengetahuan dan kefahaman pelajar.. terdapat 3 jenis kemahiran menerang iaitu penaakulan(logik), interpretatif(menghuraikan maksud sesuatu istilah) dan diskriptif(menghuraikan proses)..

    Prinsip kemahiran menerang
    -          Gunakan kejelasan~fokuskan kepada sesuatu perkara yang mudah untuk diterangkan
    -          Gunakan penegasan~intonasi berbeza
    -          Urutan/kesinambungan~induktif/deduktif, prompt
    -          Dapatkan maklum balas~libatkan pelajar

    Kemahiran memperkukuh pula tujuannya adalah untuk meningkatkan kefahaman pelajar serta meningkatkan interaksi bilik darjah..  antara komponen kemahiran memperkukuh adalah penggunaan bahasa lisan(bagus,tepat sekali, baik),penggunaan tindakan bukan lisan(senyum,angkat ibu jari,tepuk belakang), penggunaan ganjaran(lawatan,membuat projek, permainan) dan akhir sekali penggunaan jawapan pelajar(struktur semula jawapan pelajar,ulang)..

    Prinsip kemahiran memperkukuh
    -          Tunjukkan kemesraan, keghairahan/semangat kesungguhan, dan masukkan unsur kecindan
    -          Berfikiran terbuka terhadap kelakuan pelajar
    -          Pelbagaikan kaedah, media, teknologi dan aktiviti
    -          Bersifat ikhlas

    Kemahiran menutup pengajaran..

    · Aspek Kognitif
    -          Melihat semula/meperkukuh dan meringkaskan hasil pembelajaran
    -          Menaksir kefahaman pelajar. Cuba jadikan pengakhiran pelajaran sesuatu yang tidak dapat dilupakan
    -          Pelajar membuat refleksi ke atas apa dan bagaimana mereka belajar dan membuat kesimpulan
    -          Membuat perkaitan dengan pelajaran akan datang
    -          Memberi kerja rumah/pembacaan yang sesuai

    ·         Aspek Sosial
    -          Nilai afektif: Perasaan mencapai kejayaan dan keseronokan pengalaman belajar. Cuba jadikan pelajar berasa apa yang mereka pelajari itu penting dan istimewa

    Banyak lagi kemahiran-kemahiran yang lain tapi kami hanya memfokuskan kepada kemahiran yang boleh diaamalikan serta dipraktiskan oleh saya dan kawan-kawan di dalam kelas.. pembelajaran tentang mikropengajaran ini betul-betul membuka mata saya betapa beratnya tugas seorang guru…

    belajar untuk mengajar=))


    sekiaN~~

    Saturday, 22 October 2011

    kemahiran menyoal

    Kelas pada hari selasa lepas, kami meneruskan pembelajaran pada hari isnin iaitu tentang kemahiran mikropengajaran..  sebelum nie telah selesai kemahiran memulakan pengajaran,hari ini saya telah didedahkan pula dengan kemahiran menyoal.. baru saya sedar kemahiran ini amat rumit dan memerlukan pengetahuan yang tinggi.. oowh sebab itulah orang selalu kata nak jadi guru perlu ada pengetahuan yang luas kan… huhuhu… kena rajin-rajinkan diri membacalah… dah sem 5 dah… cepat jew… dah laa pelajar-pelajar sekarang bukan mcm dulu.. IQ level makin tinggi…

    menyoal pelajar adalah penting untuk memulakan inkuiri serta melibatkan pelajar secra aktif dalam proses pembelajaran dan menggalakkan pelajar bertanya soalan…. Terdapat 5 langkah dalam kemahiran menyoal ini iaitu:-

    Langkah 1
    - Ajukan soalan kepada seluruh kelas

    Langkah 2
    - Memberi masa berfikir yang sesuai(wait-time)
     Fikir jawapan yang telah diberikan oleh pelajar lain

    Langkah 3
     Memilih pelajar untuk menjawab
     ---->Panggil nama

    Langkah 4
    Memberikan respon atau reaksi kepada jawapan pelajar
    - Beri reaksi tanpa mengadili jawapan pelajar
    - Bagi galakan jika pelajar tidak boleh menjawab(prompting)..
    contoh—klu
    - Tanya lebih lanjut(probing)

    Langkah 5
    Memberikan penekanan atau membuat ringkasan jawapan
    tepat /yang boleh diterima

    Dalam pembelajaran kemahiran menyoal ini,kami juga dibahagikan dalam kumpulan dan menghantar wakil untuk mendemontrasikan kemahiran menyoal ini di dalam kelas… ketika aktiviti ini dijalankan baru saya nampak agak rumitnya proses menyoal ini..  kemahiran komunikasi amat penting dalam menjayakan kemahiran mikropengajaran ini..  klau tidak mengikut kemahiran menyoal yang betul sesi menyoal akan memakan masa yang agak lama..


    p/s~~probing dan prompting amat penting dalam kemahiran menyoal=))

    Tuesday, 18 October 2011

    kemahiran memulakan pengajaran

    Memandangkan semalam hari isnin, kelas KPD3016 berjalan seperti biasa pada minggu ke-6 ini.. Dalam kelas KPD3016 pagi tersebut, saya telah mempelajari tentang kemahiran mikropengajaran… apa yang anda paham tentang kemahiran mikropengajaran ini?? Tetttttttttttt.. habis dah 3 saat untuk anda fikir.. meh saya bagi skema jawapan saya… hehehe…  mengikut apa yang saya paham----->kemahiran mikropengajaran ini  adalah kemahiran asas yang digunakan oleh guru ketika menjalankan proses P&P di dalam kelas…

    Dalam kelas tadi saya telah didedahkan dengan kemahiran memulakan pengajaran…  haaa… baru saya tahu nak mulakan kelas pon kena belajar gak eaa… ingat ke main bagi salam,baca doa dan tanya khabar  dah kira cukup dah sebagai mukadimah pengajaran… rupa-rupa ada lagi… huhuhu… 

    Tujuannya adalah untuk menarik perhatian pelajar serta  memperkenalkan objektif pembelajaran..  kebiasaannya pelajar tidak begitu bersemangat hendak memulakan sesuatu pembelajaran…  inilah penting kemahiran ini untuk guru menarik perhatian mereka supaya mereka tidak berada di alam sendiri wlpon guru di hadapan.. guru boleh menarik minat pelajar dengan menggunakan suara,pergerakan,isyarat,alat pandang dengar dan sebagainya…

    Komponen kemahiran memulakan pengajaran:-


    menarik perhatian
    -  suara,pergerakan
    - alat pendang dengar


    menimbulkan motivasi
    - hubungan baik antara guru dgn pelajar
    - rangsang sifat ingin tahu
    - tunjukkan kesungguhan

    menstruktur P&P
    Cungkil idea
    -  Buat ringkasan keseluruhan aktiviti P&P


                                 membuat perkaitan
                                   - Banding & beza
                                 - Pengetahuan sedia ada
    - Pengalaman/kejadian semasa yang berkaitan dengan pelajar



     Beberapa cara mencungkil idea pelajar:

    -          Bagi 2-3 minit bincang dalam kumpulan
    -          Demonstrasi guru--> mesti ada penyoalan
    -          Soal jawab keseluruhan kelas
    -          Kuiz pendek
    -          Ramal-perhati-terang
    -          Peristiwa bercanggah-miskonsepsi

    Kami telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil dan menghantar wakil untuk membuat demo memulakan pengajaran ini.. amat3x menarik kerana baru saya nampak macam mana situasi yang sebenar mengaplikasikan kemahiran memulakan pengajaran ini..  dan komen dr Dr Nurul memberi input yang amat berguna pada saya dan kawan-kawan..

    p/s-----sesi memulakan pengajaran biasanya dalam 6-7 minit sahaja… just intro bukan lagi mengajar=)))


    Thursday, 13 October 2011

    inkuiri lab

    Pada kelas selasa lepas... kami telah didedahkan dengan pembelajaran inkuiri dengan menggunakan kaedah inkuiri lab... sangat3x menarik pembelajaran kami pada pagi ini kerana saya rasa macam dk sekolah balik... nak tau kenape??? hehe... sebab kami menjalankan experimet tingkatan 4..... iaitu tentang prinsip archimedes main experiment ngn eureka ngn newton spring... wawawaahh sgt2 ske... hihii..

    baru saya paham kaedah inkuri lab yang betul.. yang di--guide oleh central giuding question iaitu hubungan diantara buoyant force & water fluid displaced.. seperti biasa dalam setiap experiment mst kita kena kenalpasti 3 pemboleh ubah:

    Pemboleh ubah--

    manipulated: weight of the object
    responding: buoyant force
    fixed: density of liquid


    weight in the air   -   weight in water  =  buoyant force

    object immersed in liquid called buoyant force is equal with water displaced

    Monday, 10 October 2011

    pembelajaran inkuiri

    kelas pada hari ini,diteruskan dengan model pembelajaran inkuiri.. kami mempelajari tentang inkuiri saintifik.. ia dikaitkan dengan tabii sains yang dipengaruhi oleh teori laden dan boleh berubah-ubah(tentative),empirik,kreatif,dan imaginatif... inkuiri saintifik memerlukan bukti yang merupakan gabungan logik, imaginasi,penerangan dan amalan...

    terdapat 4 proses dalam model pembelajaran inkuiri ini:-

    1. asking a question/identifying a problem
    2. planning and completing an investigation
    3. answering the question/solving the problem
    4. communicating the results to others

    sekian~~

    tugasan kedua=teaching unit

    minggu nie dah minggu ke 5 yeaa... amat cepat.. pada kelas hari ini,saya telah diberi pendedahan tentang pembelajaran baru iaitu teaching unit.. yang merangkumi 50% markah untuk subjek ini.. waaaaa... jumlah yang amat besar... huhuhuu... insyaAllah.. nothing impossible=))

    Teaching unit???? dalam bahasa melayunya ialah unit pengajaran... apa yang anda paham... meh saya cite apa tujuan yeaa... tujuan teaching unit ini ialah sebagai rujukan guru atau perancangan awal yang merupakan sinopsis yang ingin dicapai oleh guru dalam pengajaran.

    terdapat 7 komponen dalam teaching unit.. tapi dalam kelas td,kami hanya sempat menfokuskan kepada 3 komponen terawal sahaja.. iaitu pendahuluan,pengetahuan sedia ada pelajar dan analisis isi kandungan pelajaran..

    Komponen 1 : Tajuk dan tujuan unit.
    Komponen 2 : Pengetahuan sedia ada pelajar.
    Komponen 3 : Analisis isi kandungan pelajar.
    Komponen 4 : Bahan bantu mengajar dan pelajar.
    Komponen 5 : Kaedah dan aktiviti P&P.
    Komponen 6 : Pelan penaksiran.
    Komponen 7 : Rancangan pengajaran harian.

    kami telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil dalam melaksanakan tugasan kedua ini... saya telah mendapat ahli kumpulan baru... bukan lagi kumpulan missworldphysics yeaa.. missworldphysics dah selesai dah dengan tugasan pertamanya...hehe.. kami telah mendapat tajuk prinsip archimedes dan prinsip bernoulli.. 

    to my new group~selamat bergrouping membuat asignment baru,Teaching Unit=)))

    bersambung ~~~

    Friday, 7 October 2011

    video kumpulan~~missworldphysics=))

    semasa perbentangan kumpulan dalam seminar tempoh hari
    kumpulan saya(missworldphysics) turut mempersembahkan video
    yang direka khas untuk tugasan PjBL 
    tentang tenaga nuklear ini

    ~jom kita menyingkap apa yang ingin kami sampaikan dalam video ini~


    video
    video permulaan sebelum perbentangan


    video
    video selepas perbentangan 


    then 



    ~selesai~

    Thursday, 6 October 2011

    refleksi

    salam semua~~

    Hari ini saya nak kongsi serba sedikit apa yang saya dapat sepanjang melakukan tugasan project based learning(PjBL) ini.. seperti yang anda ketahui blog ini dibuat khusus untuk subjek KPD3016.. segala pembelajaran di dalam kelas KPD3016 sepanjang 4 minggu serta tugasan PjBL tentang tenaga nuklear semua telah saya kongsi disini.. 

    Seperti yang anda sedia maklum, tugasan PjBL saya yang bertajuk Relevankah Tenaga Nuklear dibina Di Malaysia?? telah pon selesai... Banyak perkara saya dapat sepanjang melibatkan diri dengan PjBL.. salah satunya ialah saya lebih kreatif dalam pembelajaran.. haaa camne 2???hehe... dengan wujudnya blog dan wikispaces saya jadi lebih kreatif dan celik IT.. serta dapat berkongsi pengetahuan dengan lebih kreatif .. sebelum nie habis jew kelas tutup buku,klau bkak pon sbb esok ada kuiz... opsss...hahaha.. dengan adanya blog subjek nie,saya boleh berkongsi cerita tentang pembelajaran di dalam kelas dan secara langsung saya juga turut dapat mengingati apa yang telah dipelajari... saya juga sudah pandai menggunakan wikispaces untuk berbincang dan berkongsi pendapat disana.. 

    Dalam menjayakan 2 event besar PjBL ini saya dapat meningkatkan banyak kemahiran terutamanya kemahiran berinteraksi dengan orang ramai .. memandangkan kumpulan saya melihat dari perspektif 'public' kami mengkaji pandangan orang ramai tentang tenaga nuklear ini.. dan hal ini memerlukan kemahiran komunikasi yang berkesan.. secara langsung, ia meningkatkan kemahiran komunikasi saya.. 

    Selain itu, saya dan ahli kumpulan juga dapat belajar cara berurusan dengan orang yang berjawatan tinggi menemuramah dan juga melalui emel untuk mendapat pandangan mereka tentang tenaga nuklear di Malaysia.. pelbagai pendapat dan pandangan kami peroleh.. ada yang bersetuju dan ada yang memberi pandangan negatif..

    Disebabkan pelbagai pandangan saya peroleh,  saya dan ahli kumpulan membuat keputusan sama ada ingin bersetuju atau tidak tenaga nuklear ini dengan menggunakan "rubric making decision" yang kami pelajari dalam kelas.. dan ini merupakan perkara baru dalam pembelajaran saya.. ternyata dengan menggunakan kaedah ini kami lebih mudah untuk membuat keputusan... melalui kaedah ini,saya dapat pengalaman membuat keputusan dengan betul dan lebih teliti..

    Di samping itu, perdebatan dan seminar juga memberi pengalaman yang bermanfaat kepada saya.. Pengalaman melihat budak-budak fizik berhujah mempertahankan pihak masing-masing.. baru saya tahu kawan-kawan saya ada bakat terpendam rupanya.. hehehe.. dan ini merupakan keadah pembelajaran yang agak menarik kerana ia memupuk daya saing yang sihat dengan memberi idea dan pandangan masing-masing.. 

    saya juga dapat pengalaman menganjurkan seminar.. ia bukan perkara yang mudah ok.. tanpa kerjasama antara rakan-rakan sekelas seminar ini tidak boleh berjalan dengan lancar.. thumb up to my classmate=)) klau ada kelemahan sekalipon ia akan menjadi panduan dalam menjayakan event yang lain.. we learn from the mistakes=))

    sekian....................

    Wednesday, 5 October 2011

    aktiviti PjBL

    Assalamualaikum(",)

    Sudah 2 hari saya tak update blog... hari-hari yang amat sibuk.. huhuhu.. tapi alhamdulillah semuanya dah selesai... amin=)) i like... hehe.. 

    Hari nie saya nak cerita pasal perdebatan dalam kelas pada hari isnin dan event besar KPD3016 AT12 iaitu seminar yang berlangsung semalam.. kira saya cerita 2 in 1 laa yeaa.. hihihii..

    Perdebatan- relevenkah tenaga nuklear di Malaysia??

    perdebatan ini dijalankan di dalam kelas pada hari isnin 3hb oktober 2011 amatlah mantap.. xsangka pulak yer budak fizik leh berdebat... hahaha.. kami berdebat tentang relevankah tenaga nuklear dibina di Malaysia?? perdebatan nie antara pihak kerajaan dan pihak pembangkang tenaga nuklear.. masing-masing tegas dengan hujah mempertahankan idea mereka.. perdebatan ini dimulakan dengan pihak kerajaan mengutarakan krisis minyak dan gas asli di Malaysia dan menerangkan serba sedikit tentang kebaikan tenaga nuklear.. 

    pihak pembangkang tidak bersetuju dengan tenaga nuklear kerana mereka tidak mahu negara kita menerima sebarang risiko kemalangan pada loji nuklear reaktor ini.. mereka tegas dengan hujah dan idea meraka.. mereka juga mencadangkan tenaga hidro dijadikan sebagai tenaga utama di negara kita dengan memberi contoh empangan bakun.. cara mereka berbahas banyak mempengaruhi ahli dewan.. 

    namun begitu pihak kerajaan juga tidak mendiamkan diri dengan memberi pembangkang mendominasikan perbahasan tersebut.. pihak kerajaan mempertahankan hujah mereka dengan mengutarakan fakta-fakta tentang kebaikan tenaga nuklear terutamanya tenaga nuklear merupakan tenaga bumi hijau(tidak menghasilkan gas karbon dioksida yang boleh menyebabkan pemanasan global)

    perdebatan ini bertambah hangat dengan soal jawab di antara ahli dewan.. dan akhirnya disudahi dengan kesimpulan kedua-duanya adalah pemenang=))


    Seminar-Malaysia dan Nuklear

    kami menganjurkan satu seminar tentang Malaysia dan nuklear iaitu relevankah tenaga nuklear di Malaysia??seminar ini merupakan kemuncak projek based learning kami tentang tenaga nuklear..seminar ini berlangsung semalam pada 4hb oktober 2011 di auditorium Utama pada pukul 8.30 pagi.. Penceramah jemputan ialah Encik Fairus dari Agensi Nuklear Malaysia. Ceramah beliau amatlah menarik iaitu tentang nuklear di Malaysia. Beliau ada memetik fakta dari berita harian yang mengatakan "tenaga yang boleh diperbaharui tidak mampu menampung tenaga di Malaysia"... beliau juga menjawab beberapa soalan dari penonton.. 

    selepas ceramah tersebut.. perbentangan dari kumpulan AT12 dijalankan sehingga pukul 1 tengah hari.. perbentangan tentang tenaga nuklear dan dapatan kajian setiap kumpulan.. 


    alhamdulillah semua yer berjalan dengan lancar=))


    p/s~~ trima kasih kpd semua budak AT12... apa yang penting?? kerja---sama=))

    Sunday, 2 October 2011

    Debate: Does the world need nuclear energy?


    ~enjoy this video~
    harap perdebatan di dalam kelas esok berjalan dengan lancar~amin=))

    berdasarkan apa yang telah kumpulan saya baca dan kaji tentang tenaga nuklear
    kami telah sebulat suara menyokong tenaga nuklear dibina di Malaysia

    kami telah mencari beberapa fakta dan info untuk menyokong dan mempertahankan hujah..
    kumpulan saya akan menghantar seorang wakil
    sebagai salah seorang pendebat pihak kerajaan..

    kepada para pembangkang tenaga nuklear aka my classmate
    jangan gaduh-gaduh esok yer..
    sama-samalah kita mencari fakta

    just enjoy this activity
    and make it fun
    peace=))


    Advantages of Nuclear Power

    http://www.heatusa.com

    • Nuclear power is good and scientific as well as environment friendly because of which it is being supported by many ecological organizations and environmentalists who were previously biased against it.
    • It has been proved that if a typical family of four uses nuclear power for all its needs then the waste produced over a period of a lifetime would be as small as a golf ball.
    • Nuclear power is an extremely reliable power source because the reactor have a life cycle of 40 years and be easily extended to 40 years.
    • It's a clean way to produce energy as it does not result in the emission of any of the poisonous gases like carbon dioxide, sulfur dioxide or nitrogen dioxide.
    • The source of nuclear power is uranium and this is available in abundance in the crust of the Earth with major deposits being uncovered in Canada and Australia. Therefore since the source of nuclear power is readily available now and also for centuries to come, this form of power is virtually inexhaustible.
    • The biggest fear associated with nuclear power is the fear of radiation and this can only be overcome by educating the people about the method of radiation and its behavior. People would be surprised to know that radiation has been a part of our environment ever since its existence and that radiation in moderate amounts can even be advantageous to our health. Therefore, radiation need not be feared from but can be channeled appropriately to serve mankind in a positive way.


    nuclearpoweryespleace.org

    references~www.alternate-energy-sources.com/advantages-of-nuclear-energy


    Saturday, 1 October 2011

    day by day

    salam sejahtera.. 

    anda rasa apa yang saya rasakan sekarang?? budak-budak kelas saya mst sedang mengalami sindrom nie gak.. sindrom 'rasa nak tambah masa jadi 25 jam sehari'.. hehehe.. boleh ke?? ujung mggu yang amat3x sibuk dengan persediaan perbahasan dan seminar yang akan dijalankan minggu hadapan.. 

    hanya tinggal ari nie dan esok jew ag... oohhhh tidak... huhuhu.. kuatkan semangat anda=)) arap2 semua yer berjalan mengikut perancangan.. time nie kerjasama antara kumpulan dan kelas amatlah penting.. 

    kumpulan saya melihat perspektif dari 'public' tentang relevankah tenaga nuklear di Malaysia?? kami telah membuat pembahagian tugas dan gerak kerja seperti menemu ramah orang ramai di tanjung malim, membuat powerpoint, pamplet dan sebagainya. Alhamdulillah semua yer memberi komitmen dalam menjalankan kerja-kerja tersebut.

    p/s~thankz to my group=))

    Tuesday, 27 September 2011

    kemahiran saintifik

    Hari ini, kelas KPD3016 berjalan seperti biasa.. kami telah membincangkan tentang "science process skill".. Science process skills is enable to formulate their question and find out with sistematically... dalam bahasa mudah yer kemahiran sainstifik ialah kemahiran menjalankan sains..

    mari kita sama-sama lihat, kemahiran yang terdapat di dalam kemahiran proses sains ini~

    1. Pemerhatian (observing)
    • Kemahiran menggunakan lima deria iaitu pendengaran, penglihatan, bau, rasa dan sentuhan untuk mengumpul maklumat tentang sesuatu objek atau fenomena

    2. Mengelas (classifying)
    • Menggunakan pemerhatian untuk mengelaskan objek atau peristiwa mengikut persamaan atau perbezaan.


    3. Mengukur dan menggunakan nombor (measuring and using numbers)
    • Kebolehan membuat pemerhatian secara kuantitatif yang melibatkan penggunaan alat piawai.


    4. Membuat inferens (inferring)
    • menerangan kepada pemerhatian.
    • Membuat kesimpulan awal yang logik yang mungkin benar atau tidak benar untuk menerangkan sesuatu pemerhatian, fenomena, kejadian atau peristiwa.
    • kena ada kerana dalam sesuatu inferens yang menerangkan pemerhatian


    5. Meramal (predicting)
    • Proses untuk menentukan dan menjangka peristiwa yang akan berlaku.
    • berdasarkan data.


    6. Berkomunikasi (communicating)
    • Kemahiran yang merujuk kepada kebolehan menerima, memilih dan mempersembahkan maklumat atau idea dalam pelbagai bentuk.
    • Mempersembahkan idea dalam pelbagai bentuk seperti secara lisan, graf, jadual atau gambar rajah.


    7. Menggunakan perhubungan ruang dan masa (using space-time relationship)
    • Kebolehan memperihalkan atau menunjukkan lokasi, arah, bentuk dan saiz sesuatu objek dan perubahannya mengikut masa.


    8. Mentafsir data (interpreting data)
    • Kebolehan memberi penerangan rasional tentang objek, fenomena atau pola berdasarkan maklumat yang dikumpul.


    9. Mendefinisi secara operasi (defining operationally)
    • Proses memberi definisi tentang sesuatu konsep atau keadaan dengan menyatakan perkara yang perlu dilakukan dan diperhatikan.
    • Menggunakan cara yang boleh memberikan satu nilai bernombor untuk tentukan sesuatu konsep.


    10. Mengawal pembolehubah (controlling variables)
    • Mengenal pasti pemboleh ubah dan menghubung kait.


    11. Membuat hipotesis (hypothesising)
    • Proses menyatakan satu kenyataan umum yang difikirkan benar berdasar inferens untuk menerangkan sesuatu perkara atau peristiwa.


    12. Membuat eksperimen (experimenting)
    • Kebolehan melaksanakan prosedur untuk menguji sesuatu hipotesis.


    Selepas itu, Dr nurul menerangkan tentang kurikulum, pengetahuan, tabii sains dan teras pengetahuan guru. Pelbagai pengertian kurikulum dan pengetahuan dirungkaikan.. bukan itu sahaja, kami juga membincangkan apa itu facts, laws dan theory... 

    facts~perkara yang berulang tapi belum tahu kesahihannya
    law~ hukum perihal
    theory~ada bukti yang sokong(jelaskan)

    kami juga telah diberi kuiz tentang nature of sciece.. amat-amat menarik.. baru saya sedar tahap pengetahuan am sains saya agak kurang.. banyak perkara dan info saya dapat melalui kuiz ini.. salah satunya~~

    we can't prove the concept in science because it always changed